Què és el Club?

Biblioteca Miquel Batllori, Volpelleres-Sant Cugat del Vallès

Recepta per a un Club de Lectura

Un Club de Lectura és un grup de persones que llegeixen al mateix temps un llibre. Cadascun ho fa a casa però una vegada cada cert temps (per exemple un mes), en un dia i a una hora fixos, es reuneixen tots per compartir les impressions sobre el llibre.

En les reunions es debat sobre el que s’ha llegit a casa: l’estil literari, l’acció mateixa, els personatges … i és bastant freqüent derivar des del llibre a les experiències personals dels membres del club.

La gran acceptació que tenen els clubs es deu, segurament, a que reuneixen dos ingredients:

 • La lectura personal i íntima
 • La possibilitat de compartir aquesta lectura amb altres persones

En general les opinions dels membres del grup enriqueixen molt la impressió inicial que cadascú treu llegint en solitari.

El suport del grup és també molt positiu en el cas d’alguns llibres més exigents del normal, cap als quals molts lectors mostren mandra quan estan sols i que es llegeixen amb gran facilitat si altres persones ho fan al mateix temps.

Per formar un club de lectura cal tenir tres coses:

 1. Lectors
 2. Llibres en exemplars múltiples
 3. Un moderador

Lectors

Poden començar a funcionar quan hagi de vuit a deu persones disposades a arrencar.

El grup ideal és el de vint a vint-i-cinc (de vegades no poden assistir-hi tots) ja que a un grup d’aquestes dimensions es produeixen opinions variades i és fàcil que tothom pugui expressar-les. Un nombre més gran dificulta que tots puguin intervenir en les reunions.

Llibres

El segon requisit per formar un club són els llibres, en quantitat suficient perquè cadascuna de les persones que formen part del grup pugui utilitzar un exemplar.

Amb l’aparició del llibre en format electrònic, es poden trobar exemplars tant en plataformes públiques (eBiblio, Project Gutenberg, Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, …) com de tipus comercial (Google Books, Nubico, 24symbols, Amazon, Barnes & Noble, Casa del Libro, Kobo, …)

A aquests materials, en format físic o digital, es pot accedir de dues maneres: per compra o mitjançant el préstec.

Els llibres escollits han de ser de la longitud adequada perquè doni temps a llegir-lo en el termini entre cada reunió.

Quan es llegeix una obra que té versió cinematogràfica dona peu a comentar aspectes de la pel·lícula: la qualitat de l’adaptació, la fidelitat al text original, el final, etc. Sempre tenint present que es tracta d’obres artístiques diferents.

Moderador/a

Les funcions que ha d’exercir un coordinador o coordinadora del Club de Lectura són les següents:

 • Seleccionar els llibres per a les posteriors reunions, recolzant-se en el seu coneixement de les obres i en les opinions dels lectors
 • Moderar les reunions: fer que es respectin els torns de paraula, evitar enfrontaments, racionar el temps de participació, …
 • Recollir i transmetre al grup el missatge contingut en el llibre
 • Donar claus i context per ubicar el llibre en la seva època, i en el conjunt de les obres de l’autor/a
 • Plantejar en les sessions preguntes que estimulin la intervenció de tots els membres del grup
 • Organitzar activitats complementàries: trobades amb autors, visites a exposicions, …
 • Mantenir l’interès dels lectors aportant informació i donant valor a les activitats, assegurant la continuïtat

En els grups ja sòlids la figura del coordinador pot delegar-se en alguns lectors de forma rotatòria.  Si el club segueix funcionant correctament, aquesta situació es pot prolongar indefinidament i el seu coordinador pot dedicar-se a formar un altre grup.

Desenvolupament de les reunions

Les condicions ideals per al funcionament d’un club són les següents:

 • freqüència mensual per a les reunions
 • durada aproximada d’una hora i mitja per a les sessions
 • col·locació del grup en cercle, veient totes les cares
 • és desitjable que tots els membres del club coneguin els noms dels altres; per això és molt útil repartir fulls amb les fotos i els noms de tots
 • un entorn en el qual estiguin presents els llibres com a lloc de reunió

El moderador també ha de cercar, i ha de compartir les seves fonts de coneixement amb el grup. Abans de cada reunió ha de preparar la lectura de manera minuciosa.

La línia ideal d’un club és la que barreja l’aprenentatge amb el debat: és important ampliar els marges del llibre convidant als lectors a buscar dades addicionals sobre les obres, l’època en què van ser escrites o es documentin sobre l’autor.

Se suposa que tots els membres van amb la lectura realitzada, però si algú no ha pogut finalitzar el llibre no importa. Escoltar als seus companys parlar del que ha passat en les pàgines no llegides és la millor incitació per posar-se al dia en la sessió següent.

La reunió pot començar demanant el moderador que algun voluntari doni la seva opinió global sobre l’obra llegida. Aquesta primera intervenció anirà donant lloc a altres, però si arriba un moment en què el grup calla, el moderador ha de llançar noves preguntes. No cal dir que el col·loqui ha de discórrer en un clima de respecte i tolerància, evitant els diàlegs particulars.

Al final de cada reunió és interessant fer una roda de conclusions, convidant a tots els lectors -en l’ordre en què estan situats- a donar la seva opinió final sobre l’obra. És una bona forma d’aconseguir la participació de les persones més reservades.

(juny de 2017) Adaptat de Recetas para un Club de Lectura de Blanca Calvo

Si has arribat fins aquí…

Ja coneixes les bases teòriques de funcionament del Club de Lectura de Ciència Ficció. La característica diferenciadora és que totes les obres són de la mateixa temàtica, la ficció científica, això sí, concebuda en un sentit prou ampli que no deixi fora cap obra interessant per al grup.

Amb aquesta flexibilitat, i atès que el tema té expressions en altres formats, també comentem pel·lícules basades en el llibre que llegim, o incloem textos en format gràfic (còmics) per a les nostres sessions.

Hem fet des del 2010 i durant set anys les sessions a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, i el curs 2017-18 ens hem traslladat, fusionant-nos amb el Club de Ciència Ficció de la Biblioteca Miquel Batllori, al barri de Volpelleres de Sant Cugat.

La Biblioteca gestiona els préstecs i facilita els recursos per a les reunions, a més de promoure i mantenir les activitats del Club dins del seu àmbit d’activitats.

Si vols participar-hi, t’has d’adreçar al personal de la Biblioteca Miquel Batllori pel procès d’inscripció. També pots adreçar-te per correu electrònic a tertulia.scifi@gmail.com.

 


5 responses to “Què és el Club?

 • Sr. Ramón

  Los libros y los debates del club en que lengua se suelen hacer?

  • Moderador

   Es difícil encontrar ciencia-ficción en catalán, por tanto los libros suelen estar en castellano. En caso de que la obra sea de un autor catalán, como por ejemplo la sesión que dedicamos a Jordi Font-Agustí, leemos el original en català. En las tertulias, como todos entendemos el catalán, usamos esta lengua, y si alguien se siente más cómodo en castellano, interviene en la lengua en la que considera mejor expresarse.
   Espero haber respondido a tu cuestión.
   Saludos.

 • Jesús

  Saludos a los del club de lectura de sci-fi de Sabadell. Me gustaría ir al club y conocer a la gente personalmente porque me gusta muchísimo este género (es mi favorito) pero vivo a 60 kms de vuestra ciudad y me costaría desplazarme, así que os mando saludos a todos los del club y me alegro que sigais y leais la literatura de ciencia-ficción. 🙂 Yo ahora me estoy leyendo “A vuestros cuerpos dispersos” de Philip J. Farmer, una novela ci-fi realmente increible que os recomiendo a los del club, los que no la hayan leido porque además abarca muchos otros géneros también.—–Hasta otra, salutacions a tots——- Jesús

 • Damian Martinez Fonte

  Querido moderador,

  Un poco sobre mí: Mi nombre es Damian Fonte, soy ingeniero cubano nacionalizado canadiense. Estos días ando seleccionando críticos expertos en ciencia ficción.

  Un poco sobre usted: Después de leer algunos de los comentarios en su pagina web puedo ver que su critica (o la de otros miembros del club de cataluña, Biblioteca Miquel Batllori expuestos en su pagina web) de varias obras es concisa, detallada. Sus criterios si bien respetuosos son firmes.

  Le propongo considere introducir mi nueva novela, Heremuceno en las lecturas del Club.
  El libro esta ahora en en amazon.es a precio mínimo para Kindle y también como libro físico. Si esta interesados pero no pueden accesar a Amazon hágamelo saber.

  Sinopsis de Heremuceno:
  En el aparentemente prospero futuro se ha prohibido tener nuevas ideas para poder mantener invariable el bienestar. Niágara es una ciudad-estado al borde del desierto continental. En su tranquilo suburbio Silvia y David intentan en secreto recrear nubes, extintas debido a desastres tecnológicos del pasado. Un asesino, un inspector aristócrata, un vecino, un virtual, un ex-político y un equipo Ávido van a unirse al proyecto, y armados de nuevas tecnologías y ancestrales valores humanos van a decidir qué precio están dispuestos a pagar por satisfacer la primordial sed de progreso.

  Mi expectativa es que sobrevivan las primeras paginas, mi meta es poder leer sus comentarios, mi ideal es que lo disfruten.

  Esperando oír su respuesta

  Damian

 • Anselmo

  Buenos días,
  He escrito (y editado) una novela y viendo lo complejo que es el mundo literario, renuncio ya a intentar sacarla adelante. Tengo una caja con varios ejemplares en casa y los estoy regalando. Me ha costado su trabajo y me da pena tirarlos sin más pero prefiero a darlos a quien pueda apreciarlo un minino y le guste la ciencia ficción. Buscando en internet, he encontrado su club ¿Estarían ustedes interesados en que les envíe una caja con unos cuantos ejemplares?

  Un saludo

Totes les opinions són benvingudes. Deixa aquí el teu comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: